فهرست مطالب

مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهجت السادات شهرتاش*، محمود حکمت نیا، جواد حبیبی تبار صفحات 7-29
    مقاله حاضر ساختار نظری «اصل برابری» در اندیشه حقوق بشر سکولار را از منظر فلسفه حقوق می کاود و به پرسش از مفهوم دقیق برابری همه انسان ها و نیز برابری زن و مرد، و کنکاش در مبانی، مفروضات و ادله اصل برابری در آثار متفکران دوران مدرن و معاصر می پردازد. تعیین چارچوب مفهومی مشخص و ارزیابی پشتوانه استدلالی اصل برابری از اهداف این پژوهش است که به روش اسنادی انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد: اولا در متون حقوق بشری واژه «برابری» بدون وضوح مفهومی، به نحو کلی و انتزاعی به کار رفته که همین اشکال موجب ابهام در مرحله تقنین شده است؛ ثانیا بر استدلال برهانی و تجربی مبتنی نبوده و جنبه استدلالی اش خدشه پذیر است. لذا اندیشه ورزان دوران مدرن و معاصر، اصل برابری را به نحو مفروض و متاثر از گفتمان آرمانی حاکم پذیرفته اند. بررسی حاضر همچنین موید آن است که در ساختار نظری سکولاریسم مادی گرا به دلیل تفاوت های عینی افراد، میان دیدگاه های حقوق بشری و معرفت شناختی این رویکرد، ناهمخوانی وجود دارد و اصل برابری همه انسان ها، از جمله زن و مرد بدون پذیرش رکن مشترک انسانی، یعنی حقیقت مجرد تاییدشده در آموزه های وحیانی، اثبات پذیر نیست.
    کلیدواژگان: اصل برابری، برابری زن و مرد، ساختار نظری اصل برابری، مفهوم برابری انسان ها، اصل برابری در اندیشه سکولار، حقوق بشر
  • اسدالله رضایی* صفحات 31-55
    آسیب های ناشی از حضور بانوان در عرصه های اجتماعی سیاسی دغدغه بسیاری از متدینان است. برخی از آنها معتقدند پای بندی زنان به دستورهای دین در اثر حضورشان در اجتماع مخدوش می شود و این ناقض حد و مرز شریعت است. آنها متولیان امور دینی را به سهل انگاری منافی با معارف دین متهم می کنند و اعمال محدودیت بر آمد و شد زنان در اوضاع و احوال هنجارشکنانه امروزی را ضروری می دانند. اما اینکه به راستی فقه رفتارشناختی حوزه زنان، اصل را بر «مشارکت» می داند یا «محدودیت»، پرسشی است که نگارنده با استفاده از منابع فقهی مذاهب اسلامی، پاسخ آن را داده است. همه مذاهب هم نظرند که زنان، همچون مردان، بخش عظیمی از اجتماع انسانی هستند، و از کرامت، شرافت، حقوق فردی و اجتماعی برخوردارند و در پیشگاه خدا و دین مسیول اند. ولی بر اساس نحوه برداشت از گزاره های دینی در برخی از عرصه ها، زاویه دیدها متفاوت می شود. از این رو، به نگاه امامیه و گروهی از اهل سنت، اصل اولی، جواز مشارکت بانوان با رعایت حدود شرعی در اجتماع است، اما از نگاه گروهی دیگر از اهل سنت، اصل بر محدودیت است مگر به وقت ضرورت.
    کلیدواژگان: زن، اسلام، حضور، اجتماع، کرامت، مشارکت، محدودیت
  • سید محسن فتاحی، فریبا پروینیان* صفحات 57-72
    این نوشتار حقوق مالی زوجه را در قوانین خانواده ایران با حقوق فرانسه مقایسه می کند و به این نتیجه می رسد که با توجه به قوانین موجود و تغییرات و تحولاتی که رخ داده و تنوع سبک زندگی، حقوق مالی زوجه در خانواده مانند اجرت المثل و نفقه و همچنین مهریه امروزه موجب ایجاد روابط عادلانه اقتصادی میان زوجین نمی شود. لذا هرچند وضع چنین قوانینی در چهارده قرن پیش گامی موثر و بزرگ برای احقاق حقوق مالی زوجه بوده ولی در اوضاع و احوال عرفی و فرهنگی جامعه کنونی نحوه اجرای این قوانین به گونه ای است که نمی تواند مشکلات مالی زوجه را حل کند و در عالم واقعی ضمانت اجرای آن را انصاف و عدالت زوج تعیین می کند. با توجه به راهکارهایی که در فرانسه و برخی کشورهای دیگر در روی آوردن به انعقاد قراردادهای توافقی قبل از ازدواج وجود دارد، این مطالعه تطبیقی در صدد است با الگوپذیری از حقوق فرانسه این پیشنهاد را مطرح کند که به جای درج شروط از پیش تعیین شده در عقدنامه (که پذیرش آن برای زوج الزامی هم نیست)، زوجین زیر نظر وکیل، درباره حقوق مالی، حضانت فرزندان و مانند آن، قراردادهای پیش از ازدواج تنظیم کنند؛ امید است این راه حل با ایجاد شفافیت ناشی از انعقاد قرارداد مشخص، نزاع های خانوادگی را تقلیل دهد، و حل مشکلات خانوادگی را تسهیل کند، و سبب حمایت از حقوق مالی زوجه شود.
    کلیدواژگان: زن، خانواده، حقوق زوجه، حقوق مالی، حقوق فرانسه
  • محمدهادی نبوی*، سید علی علوی قزوینی صفحات 73-93

    تنها راه مجاز ارضای غریزه جنسی زن و مرد در اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده است. برای تامین هدف ازدواج، حق و تکلیفی برای زوجین از جمله «تمکین» قرار داده شده که کانون اختلاف در نظام های حقوقی هدف شده است. فقه امامیه و حقوق افغانستان از تمکین به مثابه گزاره قانونی و مشروع در روابط زوجین دفاع می کند. ولی نظام حقوق عرفی از آن به منبع بدرفتاری جنسی زوجین و ستم جنسی علیه زنان یاد می کند. دریافت متفاوت این نظام ها باعث شده است رابطه عموم و خصوص من وجه در میان معانی مد نظر از «بدرفتاری جنسی زوجین» حاکم شود. موضوع این تحقیق تبیین و تحلیل این مفهوم با نگاه به مبانی و منابع نظام های حقوقی هدف است. گردآوری داده های این پژوهش به صورت اسنادی و کتاب خانه ای است که با روش توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته است. در نتیجه با توجه به اصل عوض و معوض بودن نفقه و تمکین و دیگر ادله و مستندات، به ضرورت تعدیل در نظریه اشتیاق در حقوق عرفی و نظریه تمکین در حقوق دینی، حکم شده است، تا ضمن کاهش نظام مند مشکلات فقهی زنان، تعامل دوسویه نظام های حقوقی هدف نیز حاصل شود.

    کلیدواژگان: تمکین، حقوق عرفی، بدرفتاری جنسی، رضایت، زوجین
  • اکبر محمودی* صفحات 95-121
    مهریه از حقوق زوجه بر زوج است که می تواند آن را اسقاط کند. پرسش این است که: در صورت اسقاط، آیا حق رجوع به آن وجود دارد؟ این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی و انتقادی، و اسناد کتاب خانه ای در چارچوب مبانی و قواعد فقهی و حقوقی به این نتیجه دست یافته است که رجوع زوجه به مهریه پس از اسقاط آن در برخی از قالب های اسقاط مانند ابراء مهریه دینی، هبه مهریه عینی مقبوض، عفو، صلح، صدقه عینی مقبوض، اعراض و در برخی از زمان های اسقاط مانند اسقاط مهر مسمای بعد از عقد و طلاق و قبل از دخول، اسقاط مهر مثل قبل از دخول توسط زوجه مفوضه، اسقاط مهر متعه قبل از طلاق توسط زوجه مفوضه جایز و صحیح نیست و در برخی از قالب های اسقاط مانند ابراء مهریه عینی، هبه مهریه عینی غیرمقبوض، صدقه عینی غیرمقبوض و برخی زمان های اسقاط مانند اسقاط مهر مسمای قبل از عقد، اسقاط مهر مثل بعد از دخول توسط زوجه مفوضه، اسقاط مهر متعه بعد از طلاق توسط زوجه مفوضه، جایز و صحیح است.
    کلیدواژگان: رجوع زوجه به مهریه، درخواست مهریه، اسقاط مهریه، ابراء مهریه، هبه مهریه، مهر متعه
  • طاهره سادات نعیمی*، ابراهیم قاسمی صفحات 123-143
    بزهکاری به معنای اعمال منافی نظم و عامل مهم جریحه دارشدن وجدان جمعی و خطرآفرین برای آحاد جامعه است. اگر زنان، که یکی از مهم ترین ارکان تشکیل دهنده جامعه اند، چنین اعمالی انجام دهند اهمیت خاصی پیدا می کند. جرم شناسی کلاسیک با ترکیبی از سودمندی مجازات و عدالت مبتنی بر در نظر گرفتن رویکرد زیست شناختی، جامعه شناختی و روان شناختی جرم از شاخصه های مهم در تشخیص و جرم انگاری در حیطه زنان است. از هم گسیختگی خانواده و تزلزل آن از لحاظ مذهبی و عملکردی، وسایل ارتباطات جمعی و نحوه عملکرد خانواده و ارتباط آنها با یکدیگر از مهم ترین عوامل بزهکاری زنان است که در جرم شناسی کلاسیک به آن توجه شده و گاه در نحوه صدور حکم فقهی و حقوق جزا بر اساس آن تاثیرگذار است. بنابراین، پرسش اساسی این است که: بزهکاری زنان از منظر جرم شناسی کلاسیک در چه زمینه هایی تثبیت شده و تا چه اندازه با مبانی و آموزه های مطرح شده در فقه امامیه مرتبط است؟ در جستار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، به این نتیجه رسیده ایم که مهم ترین مولفه های شاخص سیاست جنایی اسلام در پیش گیری از بزهکاری زنان، تامل در نقش مادرانه زنان و ترسیم کارکردها و روش های مانع آفرین در جهت رسوخ و رخداد بزهکاری است. همچنین، نقطه عطف مباحث مربوط به بزهکاری زنان در مفاهیم پیشافقهی و جرم شناسی کلاسیک تامل در تمامی ابعاد بزه یا جرم است که با پیش فرض های تصوری و تصدیقی مفاهیم پیشافقهی برای جلوگیری از بزهکاری های دیگر در حیطه زنان قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: بزهکاری زنان، جرم شناسی کلاسیک، احکام النساء، استعداد بزهکاری
|
  • Behjat Alsadat Shahrtash *, Mahmud Hekmatnia, Javad Habibitabar Pages 7-29
    The present article deals with the theoretical structure of the "principle of equality" in secular human rights thought from the perspective of the philosophy of law, and examines the concept of equality of all human beings as well as gender equality, and explores the principles, assumptions and arguments of the principle of equality in the works of modern and contemporary thinkers. Determining a clear conceptual framework and evaluating the argumentative underpinning of the principle of equality are the objectives of this research, which has been done by reference method. Findings show: Firstly, in human rights texts, the word "equality" is used in a general and abstract way without conceptual clarity, which has caused ambiguity in the legislative stage; Secondly, it is not based on argumentative and empirical reasoning, and its argumentative aspect is flawed. Therefore, the modern and contemporary thinkers, under the influence of the ruling ideal discourse, have accepted the principle of equality an accepted basis. The present study also confirms that in the theoretical structure of materialist secularism, due to the objective differences between individuals, there is a discrepancy between the views of human rights and the epistemology of this approach. The principle of equality of all human beings, including men and women, is not provable as well with denial the common human element; the abstract truth confirmed in the revelatory teachings
    Keywords: principle of equality, equality between men, women, Theoretical Structure of the Principle of Equality, Concept of Equality of Human Beings, Principle of Equality in Secular Thought, Human rights
  • Asadulah Rezaiy * Pages 31-55
    The harm caused by the presence of women in the socio-political spheres is a concern of many religious people. Some of them believe that women's adherence to the rules of religion is violated due to their presence in society, and such presence breaks the limits of Sharia. In addition, they accuse those in charge of religious affairs of negligence in the teachings of religion, and deem it necessary to impose restrictions on the movement of women in today's norm-breaking circumstances. However, whether the behavioral jurisprudence of women really considers the principle of "participation" or "restriction" is a question that the author has answered using the jurisprudential sources of Islamic denominations. All Islamic denominations agree that women, like men, are a large part of human society, and enjoy dignity, honor, individual and social rights, and are accountable to God and religion. But depending on how religious statements are interpreted in some areas, points of view differ in this regard. Therefore, according to the Imamis and a group of Sunnis, the ruling principle is the permission of women to participate in society in accordance with the Sharia, but from the viewpoint of another group of Sunnis, the ruling principle is restriction except when necessary.
    Keywords: Woman, Islam, Presence, community, dignity, Participation, Restriction
  • Seyyed Mohsen Fattahi, Fariba Parvinian * Pages 57-72
    This paper compares the wife's financial rights in Iranian family law with French law and concludes that according to the existing laws and changes that have taken place and the variety of lifestyles, nowadays the wife's financial rights in the family such as ojrat al-methl (equivalent remuneration) and alimony as well as dower do not create a fair economic relationship between couples. Therefore, although the enactment of such laws in the fourteen centuries ago was an effective and great step to realize the financial rights of the wife, in the customary and cultural conditions of today's society, the implementation of these laws is such that they cannot solve the financial problems of the wife. Also in the real world, their implementation is guaranteed only by the fairness and justice of the husband. Given the strategies in France and some other countries turning to the conclusion of prenuptial agreements, this comparative study, following French law, seeks to propose that instead of including pre-determined conditions in the contract marriage (which is not required for the husband to accept) the couple arrange the prenuptial contract on financial rights, custody of children and the like under the supervision of a lawyer. It is hoped that this solution, by creating transparency resulting from a specific contract, can reduce family disputes, facilitate the resolution of family problems, and protect the wife's financial rights
    Keywords: Woman, Family, wife rights, Financial Law, French Law
  • MohammadHadi Nabavi *, S. Ali Alavi Qazvini Pages 73-93

    The only permissible way to satisfy the sexual desire of men and women in Islam is to get married and start a family. In order to achieve the goal of marriage, a right and obligation has been set for the couple, including Tamkin (wife's submission), which is the focus of differences in legal systems. Imami jurisprudence and Afghan law defend Tamkin as a legal and legitimate proposition in marital relations. But the customary legal system refers to it as a source of sexual abuse of couples and sexual oppression against women. The different perceptions of these systems have made the relationship between the intended meanings of "couple sexual abuse" Aam wa Khas Men Wajh (more general and more specific from a perspective). The subject of this paper is to explain and analyze this concept by looking at the principles and sources of target legal systems. The research is done based on library sources using descriptive-analytical method. As a result, according to other evidences and documents, the necessity of modification in the theory of desire in customary law and the theory of obedience in religious law was proved in order to systematically reduce the jurisprudential problems of women and achieve mutual interaction between target legal systems.

    Keywords: Tamkin (Wifes's Submission), Customary Law, Sexual Abuse, consent, couple
  • Akbar Mahmoudi * Pages 95-121
    The dower is the wife's right over her husband which can be waived by her. The question is: in case of waiving the right, is there any way to refer to it? Using descriptive, analytical and critical method and library sources, this research, within the framework of jurisprudential and legal principles and rules, has reached the conclusion that the wife's reference to the dower is not correct after waiving it in some forms of relinquishment such as acquitting the loan dower, giving the concrete dower that has been taken as a gift or alms, pardoning, making peace and abandoning. Also, it is not valid in some occasions of relinquishment such as waiving the determined dower before sexual intercourse whether after marriage or after divorce, abrogating the conventional dower before intercourse by the authorized wife and abandoning the temporary marriage's dower before divorce by the authorized wife. In contrast, in some forms of relinquishment (such as acquitting the concrete dower and giving the concrete dower that has not been taken as a gift or alms) as well as in some occasions of relinquishment (such as waiving the determined dower before marriage, abrogating the conventional after intercourse by the authorized wife and abandoning the temporary marriage's dower after divorce by the authorized wife) the wife's reference to the dower is correct.
    Keywords: Wife's Reference to Dower, Request for Dower, Relinquishment of Dower, Acquittal of Dower, Donation of Dower, Temporary Marriage's Dower
  • Tahereh Sadat Naimi *, Ebrahim Qasemi Pages 123-143
    Delinquency means acts contrary to order and is an important factor in injuring the social conscience and is dangerous for individuals in society. It is especially important if women, who are one of the most important constituents of society, do such things. Classical criminology with a combination of the usefulness of punishment and justice based on considering the biological, sociological and psychological approach to crime is one of the important characteristics of detection and criminology in the field of women. The disintegration of the family and its instability in terms of religion and function, the means of mass communication and the way the family functions and their relationship with each other are among the most important factors of women delinquency that are considered in classical criminology and are sometimes effective in issuing jurisprudential rulings and criminal law based on it. Therefore, the main question is: In what areas has the crime of women been established from the perspective of classical criminology and to what extent is it related to the principles and teachings presented in Imami jurisprudence? In the present study done by descriptive-analytical method, we have concluded that the most important components of Islamic criminal policy in preventing female delinquency are reflecting on the maternal role of women and mapping functions and methods to prevent delinquency. Also, the turning point of the discussions related to women's delinquency in the concepts of pre-jurisprudence and classical criminology is the reflection on all dimensions of the crime or offense, which can be used with imaginary and affirmative presuppositions of pre-jurisprudential concepts to prevent other delinquencies in the field of women.
    Keywords: Women Delinquency, Classical Criminology, Women Rulings, Delinquency Talent